Hlavní navigace

Vlk se nažere a koza zůstane celá

23. 4. 2008 13:15 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Docela rozvířené vody v komunitě nezávislých vývojářů redakčního systému Joomla se začínají zklidňovat. Nepozoruji ani nějaký výrazný odliv a ukončování projektů, ani razantní nárust ve vzniku nových věcí. A navíc se tu objevují Chytré Horákyně.

V současnosti je trochu trendem aktivně bojovat proti něčemu špatnému. Vše začalo skoro před dvěma lety. Vývojářský tým se rozhádal s týmem spravujícím nadaci redakčního systému Mambo a rozešel se ve zlém. Vývojáři si sbalili svých pět švestek a odešli. Zároveň oznámili, že zakládaji konkurenční projekt a nazvali jej Joomla.
Ihned začali slibovat novou a vylepšenou verzi. Uběhly téměř dva roky a nová verze není. Uživatelé jsou velmi loajální a lehce „invalidní“ Joomlu zatím berou za svou. Postupně vznikají projekty, které ty hlavní nedostatky odstraňují.
Jenže vývojáři začínají podnikat celkem nepopulární kroky. Přehodnotili svou strategii a začínají tvrdě vymáhat podmínky, vycházející z GNU GPL licence, pod kterou je Joomla! šířena. Existují minimálně dva protichůdné právnické posudky které říkají, že nezávislí vývojáři mohou vyvíjet rozšíření Joomly! (to nikdo nikdy nezpochybnil), ale už se neshodnou v tom, pod jakou licencí musejí být vydány. Je jasné, že nezávislí vývojáři některé své doplňky chrání tím, že je vydávají pod uzavřenou licencí a chtějí za ně peníze. Podle posledního výkladu vývojového týmu však takto postupovat nesmějí. Protože dle jednoho výkladu je doplněk Joomly! odvozené dílo, vztahuje se i na něj nutnost být „pohlcen“ GNU GPL licencí. Podle jiného výkladu je tomu přesně naopak a chování nezávislých vývojářů je v pořádku.
Je jasné, že je jistá část nezávislých vývojářů, kteří jsou naštváni a rádi by odešli jinam, nejlépe k Mambu (zpět). Jenže tam prostě nechtějí. Právě na ně by mohl být zaměřen nový projekt Aliro. V této chvíli si musíme uvědomit, že i vývoj Mamba nebyl ukončen a jde si sám svou vlastní cestou. Jeden z jeho hlavních vývojářů se s ostatními pohádal a z týmu odchází. A aby si nepodřezal větev, oznámil vlastní projekt Aliro, založený na Mambu. A proto se na scénu může vrátit Chytrá Horákyně. Nezávislý vývojář naštvaný Joomla! vývojáři chce odejít, ale nechce se s prosíkem vracet k Mambu. A v té chvíli po něm chňapne Aliro.
Jakou budoucnost může projekt Aliro mít? V ideálním případě získá novou krev v podobě přeběhlíku z Joomly, v pravděpodobnější variantě se na Aliro zase zapomene, protože sice bude stejné, ale uživatelská základna nebude dobrá a hlavně bude to zase jen trochu jiná Joomla nebo Mambo. Ale vývojáři se mohou plácat po ramenou jak s Mambem a Joomlou vyběhli. A tak to prostě ve světě chodí.

Doplněno 27.7. v 7:15:

Domovská stránka redakčního systému Joomla

Domovská stránka projektu Mambo

Domovská stránka projektu Aliro

Sdílet