Hlavní navigace

Smysluplné srovnání dvou CMS

23. 4. 2008 12:40 (aktualizováno) Svatopluk Vít

V případě, že jste se rozhodli použít pro své stránky redakční systém, dříve či později se dostanete ke dvěma projektům – Joomla a Drupal. Osobně jsem se účastnil několika „soubojů“, kdy se někteří lidé snažili „na krev“ hodnotit, který systém je lepší. Vždy jsem tvrdil, že přímé srovnání je velmi těžké, protože to nelze říci jednoznačně.

Na diskuzním fóru redakčního systému Joomla se objevuje několik vláken, které se této problematice věnuje. Před nedávnem se v jednom takovém vláknu objevil docela zajímavý příspěvek, který bych chtěl okomentovat. Berte to tak, že jsem dlouholetý uživatel Joomly a Drupal jsem párkrát viděl. Třeba pak následná diskuze pod článek rozbouří další důvody a dobereme se k něčemu jednoznačnějšímu. Protože když si jeden z těchto dvou systémů oblíbíte, není jednoduché být nestranný. Přesto se o to pokusím. Přeložím a okomentuji citovaný příspěvek.

Pokud chcete provozovat jen stránky či portál a nejste „geek“, použijte Joomlu.

Z osobních zkušeností vím, že základní model Joomly je navržen tak, aby byl docela přehledný a jednoduchý i pro neznalého začátečníka. Obvykle nemusíte číst příručku a i přesto jste schopni vytvořit články bez výraznějších problémů.

Pokud chcete funkční komunitní nebo „social networking“ web, běžte k Drupalu.

Vyplývá z toho, že v Drupalu je snažší takový web vytvořit hned od začátku. Pokud vím, tak Joomla podporuje několik podobných webů, vždy se však jedná o samostatné komponenty, které se mohou hůře spravovat a nastavovat.

Pokud jste hračička, používejte Drupal.

Osobní zkušenost s Drupalem je ta, že na první pohled je jeho struktura taková moc počítačová, v zásadě víte kde co je a jak to používat, prostředí Joomly je více uživatelsky přívětivě a více se podobá podmínkám reálného textového editoru.

Pokud je pro vás nějaký projekt důležitý, použijte Joomlu.

Tohle je zřejmá narážka na to, že některé verze Drupalu nebývají až tak „vyšperkované“ a trpí mouchami v poněkud větší míře, než Joomla. Obvykle však při nasazování redakčního systému nemáte čas procházet fóra a hledat, jak opravit některé drobnosti či nepříjemnosti. Testování Joomly je prováděno systematicky, i když řada věcí také projde. Každopádně testování se zdá být u Joomly prováděno lépe.

Pokud máte sdílený hostingový server, použijte Drupal.

Opět zjevná narážka na problémovost Joomly, která je na některá nastavení skutečně velmi citlivá. Nejčastějšími omezeními na straně hostingu bývá zapnutý tzv. Safe Mode, omezení počtu současně běžících procesů, expirace provádění skriptu po nějaké době, nemožnost zápisu do TEMP složky a v neposlední řadě také omezení na počet souborů, které v rámci hostingu smíte používat. V tomhle Joomla trochu pokulhává, i když nová verze 1.5 přichází s novinkou v podobě FTP vrstvy, kdy se tváří, že k souborům přistupujete a používáte je ze svého FTP účtu, což řadě uživatelů otevřelo dveře na více hostingů. Stále však platí pravidlo, že na freehosting se Joomla nehodí, z důvodu přílišného (a logického) omezení ze strany správce s nemožností zapnutí „extra“ voleb. Fakt, že je to zadarmo většinou znamená, že musíte tyto restrikce přijmout a Joomla si s nimi neporadí a neumí je obejít. Řešením je placený hosting, což některé odrazuje.
Další častou výtkou je nezpochybnitelná „žravost“ zdrojů serveru samotnou Joomlou, např. při zapnutém statistickém modulu. Proto se zdá být volba Drupalu výhodnější, těmito neduhy netrpí.

Pokud si chcete ušetřit nervy při přechodu na novou verzi pokaždé, co je vydána, zůstaňte u Joomly. Drupal totiž nedisponuje pravidlem nařizujícím zpětnou kompatibilitu.

Může se tak stát, že v průběhu přechodu od verze k verzi vám stránky přestanou fungovat – zpětná kompatibilita není zajištěna. To se u Joomly nestává a pokud ano, je docela rychle vydána opravná verze, neboť se jedná o chybu. V současnosti jsou však udržovány dvě vývojové větve stabilní Joomly, které spolu nejsou úplně kompatibilní, ale v rámci stejné větve je kompatibilita garantována a vyžadována.

Pokud chcete být při tvorbě omezeni pouze svou kretivitou, zůstaňte u Drupalu.

Tohle souvisí s tím, že Joomla disponuje docela propracovaným API, které je v mnoha ohledech inovativní a dobře popsané, někdy však s sebou přináší řadu překážek v tom, jak se bude s výslednou stránkou zacházet.

Pokud se chcete stát milionářem a vytvořit nový web typu „social networking“, zkuste Drupal.

Nevím co k tomu dodat, osobní zkušenost s podobnými projekty moc nemám a zůstávám u toho, že s Joomlou tohle možné moc není. Existují komponenty, které nabízí řešení k již zavedeným projektům a nevím o něčem, co by bylo nativní pro Joomlu.

Pokud vytváříte systémy pro vaše zákazníky, zůstaňte u Joomly. Znám případ lidí, kteří při upgradu deseti Drupal stránek strávili mládí.

Co se týká vzhledu a kvality Joomly, lze říci, že je z ní znát to, že její předek byl kdysi komerčním projektem a jeho prostředí je takové učesané. Navíc je znát, že i vývojáři nabízejí Joomlu svým zákazníků a proto obsahuje docela dost funkcí, které zákazníci vyžadují

Pokud chcete mít více stránek na jednom systému, použijte Drupal. Ten vám umožní z jedné databáze používat nespočet Drupal instalací pouze změnou jednoho souboru.

Joomla je toho schopná také, ale není to úplně jednoduché, je potřeba hodně zkoušení a instalace dodatečných komponent, rozhodně to není úprava jednoho souboru.

Přidám i pár svých postřehů :

Správa uživatelských práv je v Joomle neskutečně odfláklá. Použijte Drupal.

Tato záležitost se táhne docela dlouhou dobu, k uspokojivým výsledkům vede pouze instalace dodatečných komponent, které měly být již dávno v jádře Joomly. Zatím se tak nestalo a bude až v nové verzi 1.6.

Podpora překladu do různých jazyků včetně češtiny

Uživatelé docela oceňují kvalitu českého překladu a možnost překládání komponent. Počeštěné je opravdu kdeco, a předcházela tomu docela strastiplná cesta plná připomínek i oprav, ale stále je co zlepšovat, protože některé věci nejsou v nové verzi implementovány úplně ideálně. Nebavíme se o obsahu, spíše o překladu uživatelského rozhraní.

Tolik tedy (dle mého) docela obsáhlý a zajímavý příspěvek do bitvy dvou systémů, kdy je vidět, že každý má co nabídnout, obzvláště v rozdílných podmínkách. To, co uživatele děsí je to, že jsou si oba systémy dost podobné, nabízejí podobné funkce, jen jsou zde odlišnosti, někdy dost zásadní. A vybírat musíte předem a dle typu nasazení, což je velmi těžké…

Přidáno později (4.4. 12:20) – zdá se, že jsem přehlédl docela zajímavý příspěvek. Vývojáři obou systémů se utkají v přímém souboji. Dva týmu po sedmi lidech z obou táborů budou mít za úkol vytvořit weby pro dvě charitativní organizace. Bez žádných příprav dopředu. Prostě dostanou zadání a mají 24 hodin na implementaci. Vše se odehraje v Sydney, 19.května. Jsem zvědav na výsledky.

Sdílet