Hlavní navigace

Jamendo na druhou

4. 3. 2010 13:34 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Co je to Jamendo asi víte. Ale dnes jsem našel důkaz toho, jak se z relativně neznámého chlapíka může díky fanouškům stát vyhledávaný a hodně poslouchatelný objekt. Dejte svou hudbu k dispozici zdarma a ponechte otevřená vrátka lidské tvořivosti.

Kanada. To je země, odkud pochází tento umělec. Já osobně jsem na něj narazil na Jamendu a při poslechu jeho písní jsem zjistil, že je to takový kanadský Petr Fiala (alias frontman skupiny Mňága a Ždorp). I jeho písničky jsou lehce depresivní a zabaleny do zajímavého hudebního hávu – prostě všehochuť z rokového ranku. Jmenuje se Brad a jeho one-man skupina se jmenuje Brad Sucks. Skupina vznikla v roce 2001, kdy se Brad rozhodl šířit svou hudbu prostřednictvím internetu (prý s pomocí blogů a P2P sítí) a nějak se nezajímal o licenční práva na svou hudbu (k tomu se ještě dostaneme). Jeho skladby si pak začaly licencovat televize pro znělky či producenti do reklam. Vyloženě mne překvapilo, že Brad je autorem výchozí zvukové sady do IM kecálka Pidgin. A tím mne získal, to jsem nevěděl a hodlal o něm zjistit více. A nestačil jsem se divit.

Na Jamendu najdete jeho dvě alba. Já osobně mám radši to druhé, kde jsem si našel více „pecek“, ale i to první obsahuje řadu pěkných skladeb. Doporučuji také navštívit stránku s texty, kde zjistíte, že vás sluch neklame a deprese z textů (jako v případě Mňágy) přímo čiší.  Ale za chvíli se přichytíte u toho, že si budete jednotlivé nápěvy prozpěvovat a nedostanete je celý den z hlavy.

To, co mne však obralo o hodiny času je fakt, že Bradovi nějak skutečně nezáleží na tom, co se s jeho hudbou děje (no dobře, je tam licence Creatice Commons ve variantě BY-SA). Na své domovské stránce nabízí ke stažení zdarma „zdroje“ svých písní tj. jednotlivé stopy skladeb a přímo nabádá k tomu, abyste jeho hudbu remixovali. No a pak existuje stránka, kde si můžete jednotlivé upravené skladby poslechnout. Pokud si oblíbíte nějakou písničku, můžete si prostě vybrat sekci, kde jsou remixy jen té které konkrétní skladby. Že jsou některé možná ještě lepší než originál nemluvě. Komunita posluchačů je prostě plodná a variant jednotlivých písniček je hodně. Vyústilo to v to, že nakonec se i Brad zaposlouchal do svých následovníků a vytvořil album, které obsahuje jen a pouze remixy jeho skladeb. Je k dispozici jako CD nebo v podobě MP3 souborů. Zjevně je vidět, že mu obchodní model funguje, neboť na svých stránkách nabízí Brad i prodej svých skladeb v podobě CD s bookletem, vše si ale samozřejmě můžete stáhnout zdarma, třeba přes Jamendo nebo i u něj.

Zajímavý je i nápad, inspirovaný spamem. Svým známým řekl, ať si z konkrétního spamu vyberou jeden řádek textu a složí skladbu se stejným názvem. Vzniklo tak album Outside of Inbox. Je to takový mix žánrů, ale opět se to celkem dobře poslouchá.

Vše je dotaženo do drobných detailů, včetně toho, že si můžete Brada pozvat do svého města na koncert. Na stránkách visí informace o tom, že si jej žádají lidé v celkem 763 městech celého světa a např. jsem zjistil, že v Praze bych byl již třetím zájemcem a v Brně druhým.

A nakonec otázka do pléna – Znáte nějaký jiný projekt, který funguje obdobně?

Sdílet