Hlavní navigace

Pozor na ně!

2. 6. 2011 12:20 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Do firmy k nám dorazil zajímavý dopis. Když jej vezmete do ruky, máte pocit, že se jedná o fakturu. Když začnete dokument podrobněji studovat, zjistíte, že to faktura není a je to na něm i napsáno. Jenže je v tom kus sociálního inženýrství. Třeba se spletete a vyjde vás to celkem draho. Takže pozor, pokud máte horlivé účetní ve finanční účtárně. Jedna chyba a stojí vás to skoro 5 000 dolarů.

Konkrétněji. Do firmy přišla nabídka – nenabídka. Zkrátka dokument, který se na první pohled tváří, že je to faktura k uhrazení. Přímo v adrese bylo zmíněno oddělení „Accounts Payable“ což lze chápat jako účetní oddělení. Zásilka se tváří jako odeslaná z Ameriky od americké firmy.

Uvnitř dopisu najdete dokument zformátovaný jako faktura. Dokument obsahuje hlavičku se jménem firmy, datum vystavení a kontaktní údaje. Dále tam narazíte na údaje o firmě, které byly zrovna v našem případě hodně zkomolené. Hold diakritika v názvu ulice je mrcha a tak znaky pro jistotu vynecháme.

Následuje i podrobný popis toho, co máte zaplatit a navíc patřičně zdůrazněné informace o tom, kam máte zaplatit a také hodně zvýrazněnou částku, kterou máte zaplatit. Zapomněl jsem se zmínit o tom, že v naší firmě totiž funguje systém procesů, který zajišťuje zpracování příchozích dokladů. Klíčovým parametrem pro platbu je číslo objednávky. To samozřejmě na dokumentu nechybí, ale je kompletně smyšlené. V této chvíli má tento dokument v naší firmě stop, protože bez objednávky nelze fakturu proplatit.

Vzhledem k tomu, jak věrohodně dokument vypadá, dokážu si představit, že se horlivý účetní může najít a zmiňovaných skoro 5 000 USD zaplatí. Možná si říkáte, že je to nemožné, ale věřím tomu ( i když dle aktuálního kurz je 5 000 USD skoro 85 000 Kč). A v tomto případě mi přijde, že na to firma čeká. Nasvědčuje tomu fakt, že jako adresát je na faktuře-nefaktuře uveden finanční ředitel naší společnosti, bohužel je to člověk, který má na starosti celý středoevropský region a tak by bylo velmi neobvyklé, že by jménem naší pobočky objednával nějaké služby (na faktuře je uveden Worldwide IT research report). Adresa příjemce má vzbudit dojem toho, že to někdo skutečně objednal.

Dokument má vzbudit dojem „pravosti“. Jak vlastně vypadá?

Jak vypadá faktura nefaktura

Asi nejlepší je však to, že celý dokument jako faktura jen vypadá, nikde nenajdete slůvko Invoice čil Bill nebo tak nějak. A dokonce ja tam i výslovně uvedeno toto :

„This is not a bill. This is solicitation. You are under no obligation to pay the amount stated above unless you accept this offer.“

Když si to nepřečtete a zaplatíte, má se za to, že nabídku akceptujete a tudíž je vše Ok a v případném soudním projednávání o navrácení peněz asi moc šancí mít nebudete. A zjevně o tohle firmě přesně jde.

Nedokážu posoudit, zda je to firma nastrčená či jen se dokument za dokument z této firmy vydává. Prostudoval jsem si jejich stránky, adresu zadal do Googlu a do map. Našel jsem ji, street view tam je, ale okolí moc nesedí na obrázky na webu. Ostatně i tam mají jinou kontaktní adresu. Nechce se mi s tím ztrácet čas a hledat skutečnou pravdu, když bije do očí to, že z nás chce někdo vytáhnout peníze a to pomocí zjevného podfuku, který vlastně ani podfukem není, neb na dokumentu je jasně napsáno co a jak.

Závěr z celé věci – hlídejte si účtárnu a případně jim o této záležitosti řekněte. Ať si na to dávají pozor. Může se stát, že přijdou i jiné „faktury“ od jiných firem.

Sdílet