Hlavní navigace

Český pohled na Švédsko

20. 6. 2011 7:56 (aktualizováno) Svatopluk Vít

V rámci svých pracovních aktivit jsem minulý týden pobýval na území švédského království. Byl pátek, slunečné počasí a na obědě jsme seděli v malé restauraci na břehu moře. Kolem nás bublal stockholmský provoz a moc jsme mu nevěnovali pozornost. A pak jsme uviděli první nákladní automobil s korbou naložený mladými lidmi. Logicky jsme začali vznášet dotazy, co se děje?

Naši hostitelé nám řekli, že je to v tuto dobu běžné. Stále jsme na ně zírali a nevěděli, jak s touto informací naložit. Postupně z diskuze vyplynulo že :

  • v pátek 10.6. končily poslední ročníky středních škol své studium
  • celkem běžnou záležitostí je, že si třída pronajme již zmiňovaný náklaďák s korbou, vyzdobí jej transparenty. Bohužel jsem neměl foťák, ale na internetu jsem našel nějaké obrázky. Zkuste například tento či tento. Zde je podrobnější popis i s videem.
  • náklaďáky poté jezdí městem, mají hudební aparaturu a studenti vyjadřují své veselí radostným kvílením či zpěvem písní
  • samozřejmě se u toho spotřebuje spousta alkoholu
  • při cestě na letiště jsme projížděli kolem jedné školy, kde už náklaďáky skončily a studenti „vystupovali“ ven. Řidič přistaví k zadní části schůdky, po kterých se vystupuje. Otevřenými dveřmi v zadní části pak můžete vidět, jak si studenti pod sebou stelou. Vrstva odpadků je asi 30 cm vysoká a skládá se z lahví, plechovek a PET lahví od vody.
  • na náš dotaz, zda je to ve Švédsku legální tj. vozit lidi na korbě náklaďáku, jsme dostali odpověď že ne, ale pouze v tento den se to toleruje. Je to jakási národní tradice.

Takže teď už jen zbývá, kdy se toho chopí někdo podnikavý v Česku. Studentky a studenti ve Švédsku si to zjevně užívají…

Sdílet