Hlavní navigace

Microsoft Windows - Lubuntu 0 : 4

2. 4. 2014 7:26 Svatopluk Vít

Pokročilí dešifrují nadpis velmi snadno. Jedná se o dva operační systémy, které můžete nainstalovat na počítač. Jeden je od komerční firmy a za peníze, druhý je od méně komerční firmy/komunity a dá se získat zdarma.  Skóre říká, na kolika počítačích jsem v posledním měsíci zanechal jaký operační systém. Částečně to bylo vyprovokováno „nefunkčností“ Microsoft Windows XP v nadcházejícím období a také nutností řešit stav, kdy bylo nutno nainstalovat operační systém, ale nebylo k dispozici dostatečné množství finančních prostředků, obzvláště k ceně hardware, na který se daný OS musí nainstalovat. Ale vezměme to  popořádku.

Nominováni byli

Počítač první – Dell notebook model Latitude D630, procesor Centrino, 2GB RAM, 120 GB HDD

Toto je stroj, který byl vyroben před cca 4 roky. Výkonově nemá celkem problém, standardně byl dodáván s Vistami. Je rychlý, a s dostatečnou kapacitou. Na dnešní poměry však je již zastaralý.

 

Počítač druhý – Dell notebook model Latitude D430, procesor Centrino, 2 GB RAM, 40 GB HDD

Tento kousek je skoro stejně starý jako předchozí, nemá však CD/DVD mechaniku a má menší obrazovku. S rychlostí je na tom podobně jako předchozí model.

 

Počítač třetí – IBM Thinkpad T41, procesor Intel Pentium M 1,4 GHz, 512 MB RAM, 40 GB HDD

Počítač byl vyroben v roce 2003. Je mu tak více než 10 let. Byl zralý na vyhození, ovšem dnes se používá dál. Jak je to možné? Lubuntu…

 

Počítač čtvrtý – Mivvy UM-400, procesor VIA ULVC7-M1 GHz, 768 MB RAM, 30 GB HDD

Známý též jako UMPC. Je to předchůdce tabletů, dnes již poněkud zvláštní konstrukce. Má dotykovou obrazovku a vysouvací klávesnici. Na dnešní dobu má velmi podprůměrně parametry a dodané Visty se na něm opravdu plíží než běží. Stroj z roku 2007.

 

Vstupní podmínky

U všech počítačů jsem se díky tomu, že výkonem příliš neoplývají, rozhodl, že na nich vyzkouším Linux s nějakou lehčí nadstavbou (Enlightment, LXDE apod.), protože KDE /GNOME by asi zvládly jen ty první dva. Vůbec jsem se nepokoušel o hrátky s mou oblíbenou Mageiou, kterou používám na svém stroji. Prostě jsem chtěl něco malého, svižného, ale zase ne moc ořezaného. Základem byla nějaká „populární – uživatelská“ distribuce Linuxu s odlehčenou nadstavbou, pokud možno komunikující česky. Z různých filtrů na mne vypadlo Lubuntu. Samotné Ubuntu nemám moc rád, protože mi na něm vadí jeho „vemlouvavost“ typu „My jsme ti jediní, co přinášejí běžným uživatelům Linux“ a pro mne nestandardní prostředí Unity.

Mimo mísu : pokud sledujete seriál Případy 1.oddělení, určitě jste si všimli, že na počítačích v tomto seriálu běží patrně Ubuntu s Unity. Extrémní to bylo v předminulém díle, kdy i na počítačích „TV1“ všude běželo prostředí Unity a žádná Windows. A mihnuvší se počítač Dell taky neměl Windowsy. Chválím produkci ČT :)

 

Uživatelská zpětná vazba

Žákyně první třídy, která na počítači „prohlíží“ jen interaktivní výukový kurs angličtiny či využívá stránku www.hraveuceni.cz nezaznamenala žádný rozdíl. Předtím měla netbook s Windows 7 starter edition a ten se neskutečně vlekl. Nahrazen za jiný stroj s Ubuntu a žádná katastrofa. nechci proto nic extra hodnotit, protože není co. Počítač splňuje co má a jsou na něj kladeny nároky opravdu minimální. Jde o to, aby byl počítač co nejvíce bezúdržbový a to Lubuntu, potažmo Linux, poskytuje v plné míře.

Zajímavější je však uživatel číslo dva a jeho stroj. Jedná se o důchodce – fanouška, který posledních 15 let trávil důsledně ve Windows a neměl potřebu se dívat nikam jinam. Přirozená zvědavost ho někdy přivedla k Live distribucím na DVD/USB, ale větší zkušenost nemá. Dostal jsem od něj dotaz, jak oživit desetiletý IBM Thinkpad. Volba padla na Lubuntu a byla to dobrá trefa. Momentálně na něm funguje Lubuntu 12.04 LTS, upgrade na pozdější verze havaruje na fakt, že procesor nedisponuje PAE, respektive není k dispozici příslušný flag. Existuje řešení, jen nebyl čas ho aplikovat. To byl asi jediný problém, na který jsem narazil. Na druhou stranu LTS je LTS, proč tedy ne?

Osobně jsem byl velmi překvapen tím, jak je všechno krásně plynulé. Prostředí „nelaguje“, dají se spustit i nějaké jednoduché hry a při běžné kancelářské činnosti není počítač dýchavičný vůbec. S počítačem se chodí na internet, píše v kancelářském balíku, přehrávají MP3 a občas se přehrává DVD či prohlížejí fotografie vnoučat. Na 10 let starém počítači s OS starým 2 roky…

Jeden důležitý faktor nemůžu pominout – přijmutí Lubuntu jako dostatečné náhrady za Windows. V podstatě to spočívá v tom, že :

  • v systému nejsou žádné disky C: nebo D:
  • je tam složka HOME a v ní jedna další podsložka
  • když chci dělat závažnější změnu, potřebuju separátní heslo (a.k.a root password :) )
  • když chci instalovat nebo odinstalovat nějaký program, spustím Softwarové centrum Lubuntu a z kategorií dostupných na obrazovce si vyberu tu správnou a najdu si příslušný program. V tomto ohledu velmi pomohla stránka na Linux.cz, která obsahuje přehledně zpracovaný seznam aplikací ve Windows s jejich alternativami v Linuxu.
  • prostředí vlastně není vůbec chaotické, nic se nezadává z příkazové řádky a snad kromě nějakých specifických her se dá všechno používat i v Linuxu

To je drobné shrnutí zkušeností uživatele – důchodce, který je ve Windows docela hodně kovaný a cokoliv jiného se primárně může zdát jako zdržování a nezvyk apod. včera jsem například ještě dostal dva doplňující dotazy :

  • jak je to s antivirem? Jsem nesvůj, když nemám Avast…
  • v seznamu alternativ jsem nikde nenarazil na aplikace typu Registry Cleaner/Spyware remover/Defragment. Co v tom Linuxu používat aby se mi to nezasvinilo? Na pomalém stroji to může výrazně pomoci…
Odpovědi byly negativní tj. nic takového není zapotřebí. Jen kroutím hlavou nad tím, co všechno se dnes dá dělat s relativně moderním systémem a se zastaralým hardwarem. Vždyť to má míň paměti než lepší mobil!
Jako třešničku na dortu jsem si ponechal stroj Mivvy, který mám k dispozici. Jedná se o tzv. UMPC, které je v podstatě předchůdcem tabletů. Není to tablet, ale má koncepci tabletu. Má dotykovou obrazovku, stylus, výsuvnou klávesnici, malý disk a málo výkonný procesor „nestandardního výrobce“. Má navíc napevno zadrátovanou paměť a těžko vyměnitelný pevný disk. V podstatě mi tu ležel bez využití a měl jsem ho zlikvidovat. Náhoda tomu chtěla, že jsem to neudělal a teď jej báječně oživil. Instalací Lubuntu. Těžké záseky na Windows Vista jsou pryč, zařízení se dá normálně používat a je to celkem svižné. Navíc jsem objevil maskování v podobě Lubuntu W7 remastered a tím fascinuji okolí nejvíc. Mivvy se tak dostalo do kondice a dá se zase používat. Funguje web kamera, dotyková obrazovka, myš i displej a po připojení externího monitoru, klávesnice a myši z něj máte šikovný strojek na práci. Osobně jsem Mivvy před cca dvěma lety odepsal s tím, že na něm nic rozumně už nepojede. Ó jak jsem se mýlil. Lubuntu 13.10 funguje skvěle.
Poznámka : Pokud se k nějakému Mivvy UM-400 dostanete a rozhodnete se na něm vyzkoušet Lubuntu, instalujte verzi 12.10 a vyšší, protože verze 12.04 neobsahuje správný ovladač vestavěné grafické karty a na displeji zařízení tak vidíte jen jednu čtvrtinu obrazovky.

Závěr

Věděl jsem, že je Lubuntu nenáročné, ale nenašel jsem dost času ho vyzkoušet, natož instalovat.

 

 

Sdílet