Hlavní navigace

Bíbr vs Bíbr alias Mandriva vs Ubuntu

27. 1. 2009 17:00 Svatopluk Vít

Minulý týden jsem psal o knize Mandriva Linux 2009 a zběžně ji ohodnotil a odkazoval jsem se na druhou knihu o Ubuntu od stejného autora. Teď mám v ruce obě knihy a provedu srovnání, ať víte na čem jste.

Na úvod začnu tím, že jsem zápisek psal několik dnů a dnes jsem si všiml, že tady recenze na knihu o Ubuntu už je.  Než přestanete číst, chci vás zaujmout tím, že provedu srovnání obou knih tj. přímý souboj.

Úvodní informace

Kniha Mandriva Linux 2009 je činem Ivana Bíbra a jeho kolektivu. Kniha vychází již mnoho let a je neustále aktualizována. Postupem času se z ní stala univerzální příručka popisující sice Mandriva Linux, v mnoha ohledech však není na Mandriva Linux vázaná neboť se zabývá spíše aplikacemi v Mandrivě obsaženými a pokud je používáte i v jiných linuxových distribucích, text je univerzální a vycházející z prostředí aplikace, nikoliv z distribuce jako takové. Má 430 číslovaných stran.

Kniha Ubuntu 8.10 je taktéž činem Ivana Bíbra a jeho (předpokládám jiného) kolektivu. Byla vydána v úzké spolupráci s českou komunitou kolem Ubuntu. Nevychází tolik let jako Mandriva Linux, je však vidět, že autoři nezačínali úplně z nuly a její styl je předchůdkyni hodně podobný. Proč měnit model, který funguje, když chcete popisovat obdobný systém? Kniha má 270 číslovaných stran.

Hardwarová výbava

Kniha Mandriva Linux 2009 obsahuje celkem 4 dvojvsrtvá DVD média, po dvou na každou verzi tj. 32 či 64bit. První médium je s vlastní instalací Mandrivy ve verzi Free, druhé médium obsahuje dodatečné repozitáře a proprietární software, který z Free verze v podstatě udělají skoro tzv. Power Pack. Výsledkem je větší množství balíčků již při instalaci bez nutnosti vlastnit internetové připojení.

Ke knize s Ubuntu dostanete 2 dvouvrstvá DVD média, která obsahují instalační verzi Ubuntu. Oproti Mandrivě jsou však tato média schopná spustit i tzv. Live distribuci, takže si můžete Ubuntu vyzkoušet ještě předtím, než si jej nainstalujete.

Obsah knihy

Kniha o Ubuntu je více zaměřena na uživatele, kteří chtějí používat Ubuntu protože hodně informací je vázaných jen a pouze na Ubuntu (ať už se jedná o vysvětlování jednotlivých edicí Ubuntu – Kubuntu, Edubuntu atd. či úplná absence popisu KDE, které v Ubuntu není, ale v Mandrivě se o GNOME jako o nevýchozím prostředí hovoří). Věci, kterí jsou v knize uvedeny jsou však velmi dobře a srozumitelně popsány.

Přímé srovnání

Mám-li objektivně ohodnit obě knihy, dostanu se k tomu, že Mandriva Linux 2009 je tlustší, obsahuje popis více aplikací, obsahuje více médií, je univerzálnější, psaná velmi dobře srozumitelným začátečnickým jazykem, soustředí se i na přecházející uživatele MS Windows.

Oproti tomu kniha o Ubuntu popisuje distribuci která je mezi začátečníky více rozšířena, je levnější, má méně stran, má méně médií ovšem s Live distribucí.

Protože jsou obě knihy od jednoho autora, jsou psány stejným (vyčerpávajícím plně dané téma) stylem a lze je opravdu vřele doporučit. Myslím si, že do budoucna je větší potenciál pro zlepšování v knize o Ubuntu, protože Mandriva si momentálně nastavila vysokou laťku, kterou snad nelze ani v dalším vydání překonat. Vše je perfektně vyváženo. Kniha o Ubuntu se určitě bude ještě doplňovat, ale neznamená to, že by v ní něco chybělo a byla nepoužitelná.

Závěrečné doporučení

Chcete-li ušetřit, kupte knihu o Ubuntu. Chcete-li Live distribuci s dobrou příručkou, kupte knihu o Ubuntu. Přecházíte-li z MS Windows na Linux, kupte knihu o Mandrivě. Chcete-li více podšálků pod hrníček, kupte Mandrivu (zůstanou vám dvě média). Chcete-li dobrý popis KDE 4 bez ohledu na distribuci, zkuste knihu o Mandrivě. Chcete-li popis GNOME, můžete sáhnout po obou knihách.  Používáte-li Ubuntu, zkuste knihu o Ubuntu. Používáte-li Suse, zkuste knihu o Mandrivě. Chcete-li rychleji zaplnit knihovničku metrem knih, kupte knihu o Mandrivě, protože je tlustší. Máte-li malý byt, kupte knihu o Ubuntu, protože obsahuje tenčí knihu a jen 2 média. Máte-li rádi Ivana Bíbra, kupte obě knihy. Máte-li rádi červenou, zkuste Ubuntu knihu s červeným přebalem, ti se slabostí pro modrou ať přejdou k Mandriva knize.

Tolik k rychlému srovnání, další podrobnosti o Ubuntu knize hledejte zde, o Mandriva knize zase zde.

Sdílet