Hlavní navigace

Kde řádí Joomla?

31. 5. 2009 14:02 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Jedním z nejčastějších dotazů uživatelů, kteří si vybírají redakční systém, je to, kde je možno ten který konkrétní systém vidět v praxi. Obvykle se odpovídá něco ve stylu, že existuje mnoho komerčních i nekomerčních nasazení a tím to končí. Patrně z tohoto důvodu začal na domovské stránce Joomly vycházet seriál postupně mapující stránky s nasazenou Joomlou.

Je totiž pravda, že velké komerční firmy obvykle nerady poodhalují roušku tajemství, hlavně kvůli útokům nezvaných návštěvníků. Tu a tam něco unikne či záměrně zveřejní. K napsání tohoto zápisku mne přiměl až „poslední zářez na pažbě“ redakčního systému Joomla. Server na který jsem občas zabloudil totiž převlékl kabát a nasadil Joomlu.

Abych byl naprosto konkrétní – mluvím o stránce Linux.com, která svůj vzhled změnila 12.května. Ve zprávě se o Joomle! přímo nemluví, pokud se však podíváte do zdrojového textu stránky, najdete zde magický řádek : <meta name=„generator“ content=„Joomla! 1.5 – Open Source Content Management“ />

A právě dle toho u velké většiny stránek poznáte, že Joomlu používají. Podobnou cílovou skupinou oslovuje a používá podobnou technologi i Linux User & Developer. Když už tedy jsem u toho bilancování, zmíním i některé další stránky, které jsou „Joomla powered“.

Začnu těmi oficiálními a nejznámějšími. Jako výkladní skříň využití Joomly se často uvádí stránky Regionálního informačního centra Organizace spojených národů pro západní Evropu (UNRIC). Zmíněný text ve zdrojovém kódu sice neobjevíte, ale na mnoha místech najete slovo Joomla či různé komponenty pro ni (např. více jazyčný web pomocí Joomfish, šablona z Joomlashack atd.) Z podobného soudku jsou oficiální stránky Lotyšska. Joomla je zmíněna ve zdrojovém kódu pomocí tagu generator. US Army Corps of Engineers je americká obdoba našich profesionálních jednotek, které pomáhají při živelných katastrofách atd. Taktéž oni mají nasazenou Joomlu. Pokud se trochu zajímáte o to, co jíte a kupujete, možná jste narazili na stránky organizace World Fair Trade Organization.

Popisnými stránkami místa je i Sandiego.com. Asi si odvodíte, že se jedná o stránku amerického města San Diego a Joomla je opět ve zdrojovém kódu. Pokud se chystáte navštívit skotský ostrov Skye, zkuste internetovou podobu průvodce. Jak jinak, Joomla vše zařídí.

Joomlu si oblíbily i firmy mající co do činění s automobily. Takovou nejprestižnější je asi Porsche Brazílie. Také zde najdete Joomlu až ve zdrojovém kódu stejně jako stránky Mitsubishi Motors Venezuela. Pokud si chcete půjčit automobil v Nikaragui, zkuste stránky společnosti AVIS postavené samozřejmě na Joomle, jak je taktéž vidět ve zdrojovém kódu.

Z dalších větších firem zmíním třeba Danone, Olympus Australia, Yamaha de México či Vodafone Island. O Joomle se opět mluví přímo ve zdrojovém kódu jejich stránek. Taktéž Epson, respektive stránky jejich vývojového centra, jsou postaveny na Joomle. Letecká společnost SAS provozuje stránky pro své posádky, Joomla je také u toho. Zde je sice tag generator skryt, v kódu však zmínku o Joomle najdete. I dánská televize Viasat používá Joomlu. Pokud rádi něco tvrdšího, zkuste stránky skupiny Deep Purple. I oni znají Joomlu.

Dále můžeme zmínit třeba Harvardskou univerzitu, která má na úvodní stránce zmínku o Joomle v kódu skrytou, když se ale podíváte na stránku kontaktů, tam už zmínka v kódu je. Také řecký portál servírující sportovní zpravodajství, nazvaný Gazzetta, je postaven na Joomle. Tag generator není k dispozici, v kódu stránky je však odkazů na Jomlu více než dost. Jinak u tohoto portálu vím, že měsíční návštěvnost činí 6 000 000 přístupů a je uváděn hodinový průměr 3 – 4 000 návštěv. Když už jsme u sportu – i stránky jednoho hokejového klubu z juniorské WHL, používají Joomlu. Konkrétně jde o tým Red Deers Rebels. O Joomle se samozřejmě mluví i v kódu stránky.

I hackeři si Joomlu oblíbili (jak k napadání, tak i pro využití jako CMS). Důkazem nechť jsou holandské stránky HackInfo.nl. Jedním z mála, který se Joomlou chlubí přímo na své stránce, je Samuel L. Jackson. Odkazy na Joomlu najdete přímo v patičce stránek. Na stránkách najdete spoustu článků a fotografií. Pokud si nemůžete vybavit o koho jde, zkuste si vybavit parťáka John Travolty z Pulp Fiction.

To jsou asi tak ty nejznámější projekty, podrobnější seznam najdete na stránce Joomla Community Showcase. Vím o několika komerčních projektech provozovaných v Česku, ale bývá problém s tím, že se provozovatelé stránek nehodlají se světem dělit o to, že nasazují Joomlu a obvykle uvádějí že je to z bezpečnostních důvodů.

Sdílet